maandag 30 december 2013

Winterse couscous met geroosterde wortelgroenten




Ik wil jullie even laten kennismaken met de boeken van Yotam Ottolenghi, traiteur en restauranteigenaar in Londen. Zijn roots liggen in Jeruzalem, tevens ook de titel van zijn derde boek. Wat een feest op elke bladzijde! Al bij de eerste foto van  zijn geroosterde zoete aardappelen en verse vijgen ging ik overstag. Of wat dacht je van gebraden kip met aardperen en citroen, of garnalen, jakobsschelpen & venusschelpen met tomaten & feta? Voor mijn eerstvolgende strooptocht naar ingrediënten weet ik al waar ik mijn boodschappenlijstje moet halen! 
Vandaag echter is het in de aanloop naar Oudejaar veel te druk in de winkels, en kook ik uit de restjes van mijn kerstmenuvoorraad. Net goed om de ultieme wintercouscous met geroosterde pompoen, pastinaak en wortel uit Plenty klaar te maken, met een paar kleine aanpassingen. Plenty is zijn tweede en vegetarische kookboek. 't Zag er zo lekker uit dat de schotel op was voor we eraan dachten een foto te maken. Pech voor jullie, misschien voor een volgende keer!
Ik heb gele, paarse en oranje wortels gebruikt, met een pastinaak en een restje pompoen. Gewone wortels of zoete aardappelen doen het natuurlijk even goed, en je zou volgens mij  de pastinaak kunnen vervangen door venkel of rapen of schorseneren. Als het maar winterse wortelgroenten zijn.
Laat je ook niet afschrikken door het lijstje ingrediënten: wie al een keer een tajine heeft klaargemaakt, heeft al die specerijen nog wel in zijn keukenkast staan. Of gebruik een ras-el-hanout-mix.

Voor 2:
4 à 5 wortels, van verschillende kleuren indien mogelijk, in stukken van 2 cm gesneden
1 grote pastinaak, in  stukken van 2 cm gesneden
1 rode ui, in partjes
250 gr pompoenblokjes
1 kaneelstokje
2 steranijsjes
2 laurierblaadjes
verse gember,  ong. 1 cm, geschild en fijngehakt
1/4 tl kurkuma
1/4 tl pittig paprikapoeder
wat pili-pili naar smaak
1/2 tl zout
olijfolie
1/2 blikje kikkererwten, uitgelekt 
enkele zachte abrikozen (of gedroogde geweld met wat water), in stukjes gehakt
1/4 tl harissapasta
1 ingemaakte citroen
125 gr maftoul(*) of andere couscous
1/4 l groentebouillon (=1/4 blokje + 1/4 l water)
korianderblaadjes, om te garneren

(*) Maftoul is de Palestijnse variant van couscous.  De korrels (zongedroogde bulgur en tarwe) zijn wat grover van structuur, hebben een vollere smaak en er kan nauwelijks iets misgaan in het kookproces. Ik koop ze in de Wereldwinkel. Leuk detail is dat ook Ottolenghi met zijn Israëlische roots ze graag gebruikt in zijn keuken. Waren alle culturele verschillen maar zo makkelijk op te lossen als in de keuken!

Verwarm de oven voor op 190°. 
Doe de wortels, de pastinaak en de ui in een bakblik, samen met alle specerijen en kruiden en enkele eetlepels olijfolie. Meng alles goed en laat 15 min. roosteren.
Doe er dan de pompoenblokjes onder en laat 30 min. roosteren.
Controleer of de groenten beetgaar zijn en doe er dan de kikkererwten met de abrikozen bij. Laat nog een tiental minuutjes in de oven.  
Begin aan de couscous een kwartiertje voor de groenten helemaal klaar zijn.  Volg de instructies op de verpakking of doe het zoals ik het doe: doe de couscous in een zeef en spoel ze even onder koud water. Laat ze wat uitlekken. Rooster ze dan, eventueel met een heel klein beetje olie, in een pan met anti-aanbakbodem en  verbrokkel er het bouillonblokje over. Doe er het water bij. Dat hoeft niet warm te zijn, de geroosterde korrels  zorgen meteen voor de gepaste hitte. Draai het vuur meteen flink lager of zet zelfs helemaal uit. Laat nu verder pruttelen en roer af en toe even om. Controleer of de korrels zacht worden. Na een klein kwartiertje zijn ze zacht en drooggekookt. Voeg indien nodig wat water toe  om het kookproces te verlengen als ze nog niet gaar zijn.
Voor het opdienen doe je de harissa (zie tip) en de citroen door de groenten.  Doe naar eigen smaak nog wat boter door de couscous en doe hem op een grote schotel. Presenteer er de groenten bovenop. Werk af met de korianderblaadjes.

Tip: als je bang bent dat de harissa niet in ieders smaak valt, dien hem dan apart op,  samen met een potje Griekse yoghurt. Zo ben je er zeker van dat niemand je gerecht  laat staan omdat  hij het te pittig vindt!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.