dinsdag 22 januari 2013

Portobello in de oven


Portobello, portobella, portabello ... ik zou echt niet weten hoe deze uit de kluiten gewassen champignons nu echt heten. Wel weet ik dat ze 
goed   doorsmaken en een ideale component zijn in vegetarische gerechten. 

Voor 2:
2 grote portobello's (of 4 kleinere)
1 kleine ui, gesnipperd

1 knoflookteentje, fijngehakt
1/2 rode paprika, in kleine blokjes gesneden
1/2 groene paprika, in kleine blokjes gesneden
1/2 courgette, in kleine blokjes gesneden
enkele groene selderstengels, fijngesneden (optioneel)
50 gr pijnboompitten
50 à 100 gr kaas (gorgonzola of comté of geitenkaas)
peper en zout
1 tl verse rozemarijnnaalden, fijngehakt
1 el olie

Verwarm de oven voor op 200°C. 
Rooster de pijnboompitten kort in een hete pan zonder vetstof. Zet opzij.
Haal de stelen uit de portobello's en hak ze fijn.
Stoof de ui, knoflook en de groenten met de steeltjes aan in wat olie. Doe er de rozemarijnnaalden bij en kruid bij met peper en zout. 
Leg de paddenstoelen met de plaatjes naar boven in een ovenschotel. Bestrooi met peper en zout en besprenkel met olijfolie. Verdeel er het groentemengsel over en de pijnboompitten. Bestrooi met kaas.  
Zet de schotel ongeveer 20 min. in de oven. 
Lekker met ciabatta.

Tip:
Als je toch graag vlees wil, vervang dan de pijnboompitten door wat gebakken pancetta. 

In de airfryer:
Verwarm de airfryer voor op 200 gr. Leg de portobello’s eerst met hun lamellen naar onder gedurende 8 minuten. Bak ondertussen de groenten aan zoals in het basisgerecht Draai de paddenstoelen, besprenkel met wat olijfolie en doe er de groenten in. Nog wat kaas er bovenop en weer voor 8 minuten op 180 gr. De vooraf geroosterde pijnboompitten kunnen er bij het serveren aan toegevoegd worden. Pas de baktijden en temperaturen aan aan je eigen toestel. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.